Om Husets Krona

Den vita bergsmanskronan var en nyhet då den lanserades hösten 2008 på temautställningen Celebrating Traditions i Stockholm. Med sin rena enkla form är den framtagen för att passa in i den ljusa lantliga inredningsstilen.

Den svarta kristallkronan associerar till den ursprungliga bergsmanskronan som prydde många hem i Dalarna kring 1900-talets början. Den bergsmanskronan var av smide och hade man råd dekorerades kronan med prismor av kristall.

Fakta
Diameter: 57 cm
Höjd: från tak till prismornas underkant: 106 cm
Höjden kan justeras genom att man kortar/ förlänger kedjorna
Antal hållare för stearinljus: 6 st
Antal kristallprismor: cirka 90 st (dubbla rader handslipade kristallprismor)
Antal ljuskällor: 6 st vanliga kronljuslampor
max 6 x 25 W.
De nya kronljusen med halogen eller LED passar också.
Ljuskällorna är placerade mellan ringarna. (se bild)

Kristallprismorna
Helslipad kristall, handgjord, alla facetter är slipade och polerade för hand.
Tillverkas enligt böhmisk metod där glas från en glasstång gjuts till en prisma i en gjutform.

Svenskt hantverk från Dalarna!

Om hur Husets Krona kom till

Jag söker ständigt efter idéer som kan omformas till en ny lampa till exempel. Jag ser mönster i grenverket utanför fönstret och i skuggorna från stadens huskroppar, jag studerar årsringarna i furutaket och ser figurer och formationer. Samtidigt söker jag kopplingar och inspiration från gamla föremål i omgivningen.

Men med Husets Krona var det annorlunda till att börja med. Jag fick en förfrågan från en affärskollega i ”kristallkronebranschen” om jag kunde ta fram en ny typ av kristallkrona som inte liknade någon annan. Nu menade han de traditionella kronorna som finns i många variationer. En kristallkrona var nog det sista jag tänkt på! Men nu var tanken väckt! Jag började studera kronorna i hallen hos våra goda vänner. Ja, det var äkta kristallkronor inropade på auktion! Jag började se kristallkronor överallt – i matsalar, i varuhus, i kyrkor. Och i TV-program drogs mina blickar till taket. Jodå, där fanns de – kristallkronorna!

Tiden gick och jag traskade runt i huvudstaden och tittade i skyltfönster där det hängde lampor av alla slag. Hur skulle en ny kristallkrona se ut? Väl hemma i Falun kom jag att tänka på Bergsmanskronan som prydde många hem kring 1900-talets början. Den ursprungliga bergsmanskronan som var av svart smide dekorerad med kristallprismor. Originalkronan hänger på gruvmuseet i Falun. Kanske en modernare variant skulle vara rolig att göra? Jag tänkte på de vita sparsmakade miljöer som så många tycker om (detta var år 2008). Vit skulle kronan förstås vara! Och av järnplåt. Med fina, gnistrande kristaller. Två kontrasterande material i skön förening. Nytt och samtidigt traditionsenligt!

Nu började jag göra prototyper av papper, tejp och glaspärlor. Snart hängde en pappkrona i vårt vardagsrum. Jag diskuterade material och utförande med min sambo (som också är min konstruktör). Vi provade olika tjocklekar av plåtringar, en tunn och en lite tjockare. Dubbla ringar skulle det bli, en yttre och en inre ring. Glaspärlorna monterades på ståltråd och det såg ut som om de svävade i luften under kronan. Då fick jag idén om en krona med ”svävande kristaller”. (Men utan sambons gedigna konstruktioner hade den aldrig kommit längre än till en idé…)

Den vita Husets Krona blev en nyhet på FORMEX då den lanserades 
hösten 2008 på temautställningen Celebrating Traditions i Stockholm. Kronan tillverkas på ett hantverksmässigt sätt och vi vill inte göra avkall på kvaliteten och därför blir priset ganska högt. Vi har valt att själva sälja kronan utan mellanhänder direkt till kund för att kunna hålla priset så lågt som möjligt.

Läs mera om kronorna här.

Annons

4 kommentarer till Om Husets Krona

 1. Ulla Eriksson skriver:

  Vacker! Var är den tillverkad?

 2. Paula skriver:

  Hej, vad rekommenderar ni för rengöringsmedel? Jag har en vit Husets Krona. Undrar även om ni säljer ljus. Det följde med korta ljus när jag köpte kronan. Skulle behöva fylla på förrådet 🙂

  • ingalillkatarina skriver:

   Hej Paula!

   Här är ett miljövänligt recept för tvätt av kristallkronor från städteamet på TV4 (Marlené och Marie-Louise)
   Jag har själv prövat detta och det fungerar fint!
   Göra rent kristallkronor: Citron, ättika och vatten i lika delar i en sprayflaska. Häng ett paraply under kristallkronan om kristallerna ramlar av. Spraya på kristallerna, låt vätskan rinna ner längs kristallen så damm, smuts och fett följer med. Sedan torka lätt.

   Det finns andra, sätt att göra detta på också! Läs här vad Krebs rekommenderar! (Krebs är ett företag specialiserade på kristallkronor).

   De små lyktljusen som följde med kronan köper vi från Vio Ljusfabrik art 201, 2,2x15cm. Vi säljer inte själva ljusen. Tyvärr verkar det vara ganska stora förpackningar man måste köpa men det finns säkert liknande ljus att köpa i handeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s