Fönstren är husets ”ögon”

(Vindöga är ett gammalt ord för fönster.)

Under alla tider har fönstrens uppgift i första hand varit att släppa in ljus. I dag styr estetiska ambitioner hur vi vill utforma och utsmycka våra fönstren. Här i Sverige tycker vi det är naturligt med en (eller två) lampor i varje fönster.

Kanske tror vi att det är en lång tradition med dessa lampor men faktum är att just de hängande fönsterlamporna är ett ganska modernt fenomen. Långt in på 70-talet var man mycket medveten om att spara på elen och inga onödiga lampor ingick i inredningen.

I dag vill vi åter spara på miljön och tack och lov fungerar nu de energisnåla ljuskällorna i de flesta lampor. De har dessutom utvecklats till att ge ett behagligt varmt ljus. Vi kan på så sätt kosta på oss att lysa upp i fönstren under den mörka årstiden men utanför Sverige är det inte alls vanligt!

Jag kollade några bloggar (fri översättning) och fann följande:

Svenska i Ryssland :

-Jag har en liten bordslampa som jag alltid sätter i ett fönster.  Det tycker mina vänner är så konstigt! Ha en lampa i fönstret? Varför? Men de som varit i Sverige förstår, det är något som alla har reagerat över. Frågat; Är det en tradition, varför gör ni så? Men alla tycker det ser trevligt ut. Har aldrig sett en lampa i ett fönster i Ryssland. Man har en i taket, det räcker.

Svensk familj i Tyskland:

-Alldeles mörkt i fönstren i Tyskland. Fönsterlampor är inget för tyskar! På våran gata är det bara vi som har lampor i fönstren och det ser så fint ut hos oss och så tråkigt hos alla andra … Varför kan man undra. Antingen är tyskarna snåla eller så spar de på energi. Tyskarna är väldigt miljömedvetna så förmodligen handlar det om det sista. Eller kanske både och! Hur som helst ser det otroligt tråkigt ut.

Amerikanska som varit i Norge:

-Fönsterlampor i varje hus. Under den mörka årstiden hänger norrmännen lampor i fönstren för att efterlikna solen!

Amerikansk kvinna i Sverige:

-Så vad gör människor i Sverige för att bringa ljus till mörkret? Något jag tycker är intressant här är lampor i fönstren. Det är inte bara vanligt att ha en lampa i fönstret. Ofta finns det ett par matchande lampor. Lampor i fönstret är inte särskilt vanligt i USA!

Min teori är att människor placerar ljus i fönstren för att frammana en känsla av mer dagsljus. När det gäller två lampor har jag ingen annan teori än att man vill uppnå symmetri.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s